Cât la sută carne?

Știți reclama cu “iam, iam, iam… nu mai știu cât la suta carne vrem”? Da, la aia ma refer, la cea cu salamul cu șuncă. Eu o văd pe Comedy Central și de cateva zile am observat că a scazut procentul de carne din mezel. La început era de 90%, acum este de 80%. Și este exact aceeași reclamă la același produs. Sunt foarte curios să știu din ce cauză s-a  întâmplat asta. Bănuiesc că “Șervețel știe!”.

Nu țin minte să fi mâncat conștient din salamul respectiv și dacă am mâncat nu am papilele gustative atât de educate încât să deosebească carnea de E-uri, dar mă gândesc că dacă a scăzut procentul de carne a crescut procentul de E-uri sau a crescut procentul de apă, de sare, de conservat… procentul de ceva.

Nu am citit nici eticheta produsului dar am găsit pe cineva care a făcut asta. Citiți pe Ziarul de Argeș ce conține Salamul cu Șuncă cu 90% carne (țineți minte cuvântul “șuncă” pentru că doar aici îl întâlniți) și după aceea reveniți… dacă mai puteți.

Pe mine schimbarea reclamei TV m-a făcut curios să dau search pe Google să văd dacă e așa. Până atunci, reclama respectivă nu m-a facut să cumpăr produsul, dar nici nu m-a făcut curios cu privire la acesta. În momentul în care a fost schimbată mi-am pus câteva întrebări. Are cineva adresa lui Șervețel să-i trimit lista mea cu întrebări?

  1. Care este diferența între carnea de porc și pulpa de porc din compoziția salamului de au fost trecute separat pe etichetă? Ori pulpa nu e carne, ori carnea nu e pulpă! Dacă voiați să fiți corecți ar fi trebuit să scrieți și restul cărnii din ce parte a porcului provine: x% buturel, x% șoric, x% spate, x% burtă .. și tot așa până epuizați tot porcul.
  2. La 80%/90% carne de ce mai trebuie adaugată și proteină vegetală din soia? Aia e pentru vegetarieni?
  3. De ce se pune agent de îgroșare și întărire în salam? Eu știam că salamul e pentru mâncat nu pentru bătut cu el sau pentru Doamne ferește cine știe ce năzdrăvănii.
  4. De unde este cumpărată carnea de porc folosită la acest salam de nu este gustoasă și mai trebuie adăugate arome și potențiator de gust?
  5. Ce fel de aromă de fum se folosește? Fum de joint, fum de gunoi, fum de mașină?
  6. Ce rol are zahărul într-un salam cu 80%/90% carne? Putem mânca salamul și la desert?

Cam atât. După ce primesc răspuns la aceste întrebări aș vrea să-i întreb pe cei care au făcut reclama cu Șervețel dacă se uită la South Park. Nu de alta, dar mie Șervețel îmi seamănă extrem de mult cu Mr. Hankey.

Mr. Hankey salam cu sunca 80%/90% carne

PS La doua zile dupa ce am scris acest articol, carnea din salam a revenit la 90%. Ura! Fraților, am câștigat! Ne-am luat salamul înapoi.