Sănătate!

Din ce în ce mai des ni se urează „Sănătate!”. Ați observat că de la o anumită vârstă când ești felicitat de ziua de naștere faci o adevărată cură de „Sănătate!”. Urările de sărbători conțin și ele o doză mărită de „Sănătate!”. Toate astea însă mi se par normale. Ce poți să-i spui omului la telefon de ziua lui în afară de faptul că sănătatea este mai bună decât toate? Doar nu ai să-i spui că i-ai cumpărat un super cadou și că abia aștepti să i-l dai. Nuuu, asta e surpriză. Sănătatea în schimb trebuie protejată, eventual mai adăugăm și câteva sfaturi despre menținerea sănătății la un nivel optim și gata. Ne-am scos cu telefonul pe anul ăsta. La anul.. altă „Sănătate!”.

De sărbători, iarăși e normal să-i urezi omului „Sănătate!” atât timp cât știm foarte bine că atunci când avem dezlegare la mâncare și la băutură devenim cei mai buni prieteni ai doctorilor. E normal să-i dorești omului „Sănătate!” și să-i dai câteva sfaturi legate de alimentația de sărbători și de efectele nocive ale consumului excesiv de alcool.

Dar „Sănătate!” în ultimul timp s-a generalizat încât până și florăreasa de la taraba din colț mi-o urează după ce cumpăr flori de la ea. O fi ceva cu subînțeles și nu m-am prins eu până acum? Oare nu-s portivite crizantele cumpărate? O să-mi dea cu ele în cap? Dacă cumpăram trandafiri la 20 de lei firul oare ce-mi ura? Dar dacă luam flori la ghiveci?

Vânzătoarea de la magazinul de papuci mi-a dorit și ea „Sănătate!”. Era iarnă, zăpadă, eu eram puțin răcit și pe moment nu m-am prins, insă după 1 lună mi-am dat seama. Papucii cumpărați erau de o calitate atât de proastă încât, dacă nu eram destul de sănătos, puteam să fac infarct când am constatat că la primul contact cu zăpada, ghetele mele de iarnă care au costat o avere s-au udat leoarcă.

Doamna de la casa de bilete dorește și ea „Sănătate!” la toți clienții.  Normal, la cum merg autobuzele la noi ai nevoie de multă sănătate, calm, o sticlă de apă să nu te deshidratezi și un sandwich ca să nu mori de foame până ajungi la destinație. Și mai ai nevoie de 2-3 pungi de hârtie în caz de ți se face rău.

Dar cele mai plăcute urări de sănătate sunt cele de la magazinul alimentar, de la cantină sau restaurant. Cumperi o pâine și primești bonus „Sănătate!”. Iei prânzul la cantină și la plecare primești „Sănătate!”. Ieși cu soția la restaurant și chelnerul, după ce-ți aduce comanda îți dorește „Sănătate!”. Dacă  te pune michiduță să citești ingredientele de la mâncare îți dai seama că de fapt oamenii sunt sinceri cu tine. S-au dus vremurile când auzeam „S-aveți poftă!”, „Mai poftiți pe la noi!”. Acum… dacă reușești să-ți revii din coma indusă pe condimentele puse în mâncare poate mai ai o șansă la”Sănătate!”.

La farmacie, unde te-ai aștepta să primești și ceva „Sănătate!” odată cu medicamentele, primești în schimb „La revedere. Vă mai așteptăm!”. Dacă găsiți vreo farmacistă care spune „Sănătate!” să nu o credeți. În realitate, în spatele acestei urări nu se ascunde altceva decât… „Las’ că te întorci tu înapoi.”

Și pentru că „Sănătate!” a devenit obligație de servici, mă gândesc să inițiez o petiție  ca pe toate ambalajele să fie scris și „Sănătate!”, la fel pe ecusoanele vânzătorilor, operatorii de telefonie mobilă să fie obligați ca la încheierea conversației să introducă urarea „Sănătate!”, iar la televizor,indiferent de emisiune,în colțul din dreapta sus să fie scris „Sănătate!”.