Radio şanţ

La radio asculti mereu si mereu aceeasi muzicaÎn maşină, la servici sau acasă când lucrez la calculator, am prostul obicei de a asculta radio online. Şi fiind şi niţel patriot, ascult radiouri româneşti: ProFM, KissFM, Radio 21 şi „preferatul” meu, Rock FM. Nu sunt un expert în muzică şi nici nu sunt foarte atent la ceea ce cântă la radio, dar nu poţi să nu observ un lucru: mereu aceeaşi muzică.Dacă cumva faci greşeala să treci de la un post de radio la altul, gândindu-te că aşa schimbi muzica, faci cea mai mare prostie: vei asculta aceeaşi melodie de mai multe ori.

Fiecare radio are piesele sale preferate, asta înţeleg, dar nu înţeleg de ce avem aşa-zişii „realizatori de emisiuni” gen George Vintilă, Andreea Remeţan, Andreea Berghea sau Cristian Hrubaru. Aceşti oameni pun aceeaşi muzică zi de zi, câteodată am avut impresia că este acelaşi playlist şi gata, au realizat o emisiune. Din când în când, între două căni de ceai, realizatorul mai spune ceva de genul „Sunt X-ulescu şi stăm împreună până la ora 14. Acultaţi Radio Şanţ”. Să ştii că chiar ai dreptate domnule / doamnă / domnişoară realizator, chiar că stăm. Eu stau şi ascult, tu stai şi … atât.

Cu radiourile gen ProFM, KissFM, Radio Zu. e de înţeles să se întâmple asta, pentru că nu în fiecare zi se lansează hituri noi şi câtă muzică poţi selecţiona din ultimii 10 ani? 20 – 30 de melodii şi atât. Ce, în ultimii ani s-au lansat piese care să facă istorie? În ultimii ani s-au lansat cântăreţi noi? În ultimimii ani s-a cântat? NU, doar 20 – 30 de şlagăre şi 4-5 cântăreţi.

Însă faţă de Rock FM, şi acum vorbesc pe bune, nu am niciun fel de milă. Au la dispoziţie o întreagă istorie de muzică rock, au la dispoziţie ditamai legendele muzicii rock şi ei dau în fiecare zi aceleaşi şi aceleaşi piese, unele din  ele repetându-se de mai multe ori în timpul zilei. Cred că piesa care se repetă cel mai mult este Pisica neagră de la Mircea Baniciu. Şi chiar dacă printre preferinţele realizatorului sunt câteva formaţii rock (Dire Straits, Metallica, Nirvana, The Doors) să ştii că aceste formaţii au şi alte piese nu doar Walk of Life, Nothing Else Matters, Come As You Are sau Riders on the Storm. Pe bune, aceste formaţii au făcut şi fac istorie în continuare, iar discografia lor este mult mai bogată. Nu poţi să dai mereu aceleaşi 2 melodii de la aceste formaţii când ele au scos pe piaţă numeroase alte hituri.

În afară de emisiunile de dimineaţă la care se munceşte , pentru că trebuie să faci glume, glumele să fie cât de cât bune, să vii cu idei noi (cu excepţia unora care copiază glumele altora) nu văd cu ce este mai presus un radio „de calitate” faţă de radio şanţ, la care mai auzi o bârfă din sat, mai spune unul un banc, unul care se simte „pe voce” începe să cânte după 3-4 beri şi toate astea chiar „te prinde„, te fac să trăieşti şi să-ţi doreşti să mai sculţi şi altădată. Pe când radiourile împricinate mai sus cu ce te atrag? Cu nimic.

Audiţie plăcută în continuare!