Mic ghid de trăit la bloc

Mic ghid de respectat veciniiÎntr-o viaţă de om te muţi cel puţin o dată. Că pleci de la părinţi sau că te muţi în casă nouă, trebuie să arăţi noilor vecini cu cine au de-a face, trebuie să te impui, că doar aşa se poate coabita într-un bloc de locuinţe.  Pentru a veni în ajutorul tău am tradus acest „Mic ghid de trăit la bloc” scris de mayaşi acum 3500 de ani.

1. Fiţi atenţi că am venit

După ce ai închiriat / cumpărat noul apartament, într-o zonă liniştită şi plăcută a oraşului, cu mulţi pensionari şi nepoţi, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să anunţi că ai venit. Nu poţi să te duci la fiecare vecin în parte cu un buchet de flori sau o cutie de bomboane, aşa că … deşi jos la lift scrie „Nu transporţi mobila!”, tu chiar dacă stai la etajul 1 şi ai putea să urci mobila pe scări, o transporţi cu liftul. Şi nu o faci oricum, ci blocând liftul o zi întreagă. Aduni reped toată mobila jos la intrarea în lift, poziţionezi strategic un scaun în uşa ca să nu se înghidă şi te odihneşti puţin, că doar eşti şi tu om, nu maşină.

2. Păstraţi liniştea la orele prânzului

Nu dai muzica tare, nu baţi covoare, dar trebuie să faci câteva treburi gospodăreşti ce necesită folosirea unui ciocan. Nu baţi fără încetare, trebuie să baţi un cui în 5 minute, loviturile trebuie să fie bine ţintite şi cu diferenţă de 15-20 secunde între ele. Acest timp de 15-20 secunde va funcţiona ca un fel de picătură chinezească, îi va paraliza pe toţi dar nimeni nu va îndrăzni să spună ceva pentru că tu nu baţi cuie, tu ciocăneşti. Şi ca să fii sigur că nu se va găsi vreun temerar să-ţi deranjeze munca, mai scapă din când în când ciocanul pe jos.

3. Curăţenie generală

Cel care a stat înaintea ta acolo a fost un nesimţit, un manelist care nu a avut deloc grijă de apartament. Iar dacă este apartament nou, constructaorul a fost un nesimţit care s-a gândit doar la profit, a dat pereţii cu var de calitate proastă, faianta din baie este crăpată iar gresia nu este prinsă bine. Aceste fapte l-au revoltat pe meşterul din tine şi l-au convins că sunt necesare două mâini dibace, şi cele mai bune mâini sunt cele proprii. Aşa că scoţi în faţa uşii mobila adusă cu puţin timp înurmă, dar să fii atent ca să nu blochezi de tot culoarul din faţa uşii. Laşi loc cât să se strecoare o persoană nemâncată, că doar mai sunt şi alţi oameni pe etaj cu tine.

4. Mobila de bucătărie

Ca în orice casă modernă şi ca orice om care se respectă ai nevoie de o mobilă în bucătărie făcută la comandă. Dar meşterii din ziua de azi nu mai sunt ce-au fost o dată. Aduc mobila şi o lasă jos la scară sau o aduc dra nu o montează. Tu eşti un om ocupat, toată ziua ai treabă, aşa că singurul moment al zilei în care poţi să montezi mobila este seara, după ora 8. Şi începi timid, bătând câteva cuie pe unde ai tu impresia că mai lipsesc, apoi asamblezi mobila. Că mai scapi ciocanul pe jos la ora 10 noaptea… asta e, se mai întâmplă. După vreo 2 ceasuri de bătut cuie şi de strâns şuruburi îţi dai seama că ai nevoie de un prieten. În doi timpul trece mai repede şi nici nu-ţi dai seama că la ora e ora dimineaţa când tu dai găuri în perete ca să-ţi fixezi corpurile de mobilă pe perete. Hai tai puţin cu ferăstrăul, mai baţi, mai dezbaţi… treaba merge.

5. Bairamul sfinţeşte casa

Acum că te-ai văzut mutat la casă nouă, ca orice bun creştin trebuie să sfinţeşti casa. Şi nu se poată sfinţire de casă fără un bairam pe cinste. Că vine popa şi ţine o mică slujbă la tine acasă nu-i nimic, bairamul sfinţeşte casa. Trebuie să le arăţi prietenilor cine este jupânu. Muzică, râsete şi dans până dimineaţa. Că doar o singură dată faci petrecere de casă nouă, pe urmă va fi prim petrecere de după cea de casă nouă, a doua petrecere şamd

Dacă ai respectat cu stricteţe acest mic ghid, te poţi considera un om împlinit, un om realizat, un om pe picioarele lui, un om ce poate face multe în viaţă. Aşa că e timpul să te muţi la casă nouă.