Cabana Zugreni

La Cabana Zugreni poţi ajunge din Vatra Dornei sau din Poiana Largului. Drumul este peticit în cel mai pur stil românesc, dar poţi circula cu 70 km/h fără probleme (în afara localităţilor 😀 ). Venind dinspre Poiana Largului te laşi furat de persaj mergând de-a lungul Bistriţei timp de vreo 70 de km. În momentul în care începi să te saturi si să te întrebi dacă nu ai greşit drumul, vei vedea o bucată de lemn pe care scrie „Cabana Zugreni – 5km”. Şi după 5 km, pe partea stângă vei vedea podul ce trece Bistriţa spre cabană.

Podul de peste Bistrita ce trebuie traversat pentru a ajunge la Cabana Zugreni

Cabana Zugreni este de fapt două: una mai nouă, proaspăt renovată şi una mai veche care cică va intra şi ea cândva în renovare. Parcarea este mare, loc de joacă pentru copii şi vara se poate pune şi cortul pe malul apei.

Partea renovata a Cabanei Zugreni

În cameră era curat, televizor, pat matrimonial, şifonier, cuier şi o noptieră. Treaba cu televizorul este una gândită, pentru că ai la dispoziţie doar câteva programe tv (doar nu te duci la munte să stai în cameră şi să te uiţi la televizor). La cameră am avut şi balcon… de fapt este un balcon lung cât 3-4 camere, iar dimineaţa este un bun prilej de socializare cu ceilalţi turişti. În baie am găsit prosoape curate (4 la număr), săpun şi şampon (din alea mici de hotel). Pentru că am stat mai multe zile am primit discount la preţul camerei (fără să spunem noi nimic de asta).

Preţul camerei este decent, mâncarea a fost foarte bună dar extraordinar de scumpă. Porţiile sunt foarte mari, e adevărat, dar dacă vă bate gândul să mâncaţi uitaţi-vă bine în meniu ca să nu faceţi infarct. Din ce-mi aduc aminte o ciorbă era 8 lei, un şniţel de pui 15 lei, un orez cu legume 16 lei, hribi cu mămăliguţă 29 lei, cotlet de porc 26 lei şi alte preţuri la fel de mari. Restaurantul este curat, frumos amenajat, încăpător dar…. parcă nu e pentru români la preţurile astea. Noroc că sunt multe magazine mixte în satele alăturate.

Prin împrejurimi nu prea ai unde merge. Trebuie să iei drumul spre Vatra Dornei iar la prima benzinărie ai de ales dacă vrei să-ţi încerci norocul spre Parcul Naţional Călimani (sunt unii care au urcat cu maşina până sus la fosta exploatare de sulf). Dacă mergi în Vatra Dornei… ai parte de atractţii turistice deosebite: piaţă, gară, gropi şi binecunoscutul parc în care pe toate veveriţele le cheamă Mariana. Dacă eşti amator de senzaţii tari te poţi încumeta la un telescaun. Anul ăsta am spus pas la această distrcţie pentru că bătea foarte tare vîntul şi vedeam cum instalaţia se opreşte din când în când să-şi mai tragă sufletul.

Drumuri laturalnice pe care trebuie sa le eviti
Toate drumurile laturalnice trebuie sa le eviti

Alte atracţii nu ai în împrejurimi şi trebuie ori să te urci în maşină şi să pleci în explorare (Castelul lui Dracula, Tihuţa, Bistriţa, mănăstiri, biserici), ori să o iei la picior spre Rarău şi Giumalău. De ales… ai de unde alege, dar dacă te bate cumva gândul să ajungi mai sus de Sângeorz Băi sau de Ciocăneşti, să ştii că-ţi pui maşina în mare pericol.

Cam atât despre Cabana Zugreni. Curat, frumos, plăcut…