Vestitorii primăverii

De mici am învăţat că atunci când vedem mieii zburdând pe câmpii înseamnă că a venit primăvara. Dacă auzim cucu cântând, pitpalacul sărind sau ciocârlia cântând printre nori înseamnă că a venit primăvara. La faza cu ascultatul ciocârliei cântând printre nori e ceva mai dificil… doar dacă nu cumva ciocârlia cântă cu vuiet de motor de avion. Conform binecunoscutuşui „şlagăr de la grădiniţă”, aceştia sunt vestitorii primăverii. Chiar aşa să fie?

Eu spun că adevăraţii vestitori ai primăverii sunt … ţânţarii. Da, da… ţânţarii! În momentul în care încep să te bâzâie … e clar că a venit primăvara. Ştiu, sunt nişte insecte absolut dezgustătoare care nu-ţi dau voie să dormi, te bâzâie, te fac să te baţi de unul singur şi când aprinzi lumina constaţi că sunt şi invizibili. Atunci pui mâna pe Killtox, Raid sau alt „parfum de ţânţari” şi-i execuţi. Sau cumperi pastile pentru ţânţari. Însă înainte de a face toate astea gândeşte-te puţin: de câte ori iarna nu ţi-ai dorit ţânţari? De câte ori nu te-ai lăudat la prieteni: „Băi, ştii ce am văzut astă noapte la mine îndormitor? Un ţânţar.” Şi toţi prietenii tăi te invidiau cât de cald este la tine în casă.

Dar când vine vara uiţi de tot binele făcut de ţânţari şi începi să-i omori. Ai numărat vreodată câţi tânţari omori într-o vară? Sute, mii sau chiar zeci de mii. Şi nu omori doar ţânţarii care ţi-au supt sângele, omori inclusiv tânţari care nu ţi-au făcut nimic. Ţânţari a căror singură vină este că sunt… ţânţari. De aceea există ţânţarii de deltă, pentru că în deltă ţânţarii nu se pot omorî după bunul plac. Acolo ei se dovedesc în luptă dreaptă. În deltă nu trebuie să te duci neantrenat că eşti victimă sigură. Dacă ţi-ai propus să mergi în deltă cel mai bine este să începi să mergi la sală cu 2-3 luni înainte, să ai condiţie fizică, pentru că omorârea unui ţânţar în deltă este un proces de durată, foarte obositor şi trebuie să stai foarte bine şi cu psihicul. Şi pe lângă asta… acolo sunt mult mai mulţi decât ai putea crede. Aşa că…

… cel mai bine este să „o dai la pace cu ţânţarii”. Îi laşi în pace să te bâzâie, să se obişnuiască cu tine… nu-i omori pentru nimic în lume şi ai să vezi că după o perioadă de timp ei nu te vor mai bâzâi atunci când eşti treaz. Vor sta cuminţi pe tavan, vor aştepta să adormi şi abia după aceea vor veni să se înfrupte din bunătăţile oferite. Fă asta şi vei avea încă un motiv în plus să te lauzi prietenilor: ai devenit un dresor de ţânţari.

Şi toate astea nu sunt decât o parte din beneficiile aduse de ţânţari. Data viitoare când vrei să omori un ţânţar gândeşte-te bine dacă chiar vrei să omori un advărat vestitor al primăverii.