VirtueMart, 2.0 şi nu prea

Developerii de la VirtueMart au lansat prin decembrie mult ceruta şi mult discutata versiune nouă a extensiei pentru Joomla! de creat magazine online: versiunea 2.0

Încă de la început trebuie să precizez că am lucrat destul cu versiunile vechi de VirtueMart şi pentru vremurile respective am fost foarte mulţumit. De doi ani de zile, utilizatorii Joomla! şi VirtueMart aşteptau o versiune nouă, cu multe facilităţi, mult îmbunătăţită  şi care să-i redea VirtueMart-ului gloria de altădată. Greşit. Poate că doar pentru dezvoltatorii de extensii să fie ceva nou şi pentru creatorii de templateuri, că pentru utilizatorii ocazionali…. doar URL rewriting (care a dat multe bătăi de cap în trecut). În rest… nimic nou sub soare care să te atragă, să te forţeze să foloseşti VirtueMart, ceva la care să spui „Wow!”.

Funcţii care în Magento sunt de când lumea, funcţii pe care Prestashop le are de când l-am folosit pentru prima dată sau funcţii pe care vechiul şi bătrânul Ubercart le deţinea încă de la ultima glaciaţiune, ne sunt prezentate ca fiind marile noutăţi ale VM 2.0: lansarea comenzii de pe o singură pagină (one page checkout), cumpărarea ca utilizator anonim sau înregistrat, SSL checkout, câmpuri customizate pentru produse (foarte limitate ca număr şi care nu prea funcţionează), meta taguri în categorii „pentru SEO” şi alte chestiuni care nu ar trebui să lipsească, în niciun caz să fie prezentate ca fiind „features”.

Şi colac peste pupăză… „compatibil cu Joomla 1.5 şi Joomla 1.7„, deşi se ştia de mai bine de un an că pe 24 ianuarie se va lansa Joomla! 2.5

În fine, această versiune de VirtueMart mi-a lăsat impresia de „hai să scoatem şi noi ceva” şi m-a ajutat să realizez că dacă vreodată am să fac un magazin online, nu am să folosesc VirtueMart (în acelaşi timp pentru cataloage de produse îl recomand cu căldură, fiind mai bun decât soluţia comercială de la Yootheme şi pe unele segmente chiar şi decât mult apreciatul K2).

Nu vreau să mai intru foarte mult în detalii şi critici (mai ales critici) pentru că se va crede că nu apreciez îndeajuns softul liber, că nu apreciez munca dezvoltatorilor, că m-am găsit eu, un neica nimeni, să-mi dau cu părerea. Total greşit. Apreciez softul gratuit, apreciez oamenii care depun efort şi investesc timp în aşa ceva, dar apreciez şi lucrul bine făcut!