Joomla! 2.5 – versiune nouă, funcţionalităţi noi

De mult timp se ştia că azi va fi lansată o nouă versiune a celebrului, premiatului şi mult folositului CMS… Joomla!. Aşa cum le stă bine unor oameni care se ţin de cuvânt, acest lucru s-a şi întâmplat 😀

Joomla! 2.5 aduce destul de multe îmbunătăţiri faţă de versiunea anterioară (26 de îmbunătăţiri faţă de versiunea 1.7 spun dezvoltatorii). Dintre acestea poate cea mai interesantă o reprezintă notificarea automată în ceea ce priveşte actualizările, atât ale sistemului de bază, cât şi ale extensiilor 3-rd party. Cea mai importantă îmbunătăţire a Joomla! o reprezintă posibilitatea de a utiliza ca baze de date şi Microsoft SQL, alături de PostgreSQL, Oracle, SQLite şi MySQL. Această diversificare a tipurilor de baze de date SQL folosite ar trebui să crească şi mai mult numărul siteurilor motorizate de Joomla!

Ce alte noutăţi mai aduce Joomla! 2.5:

 • căutare îmbunătăţită cu auto-completare inclusă în sistemul de bază
 • buton pentru verificarea şi corectarea structurii bazei de date (necesar în cazul actualizărilor de la versiunea 1.5 sau a actualizărilor manuale)
 • captcha inclus în sistemul de bază
 • filtre personalizate ale tagurilor ce pot fi folosite în câmpurile text
 • noi posibilităţi de filtrare a articolelor în zona de administrare
 • language overrides direct din zona de administrare: cauţi cuvântul, selectezi limba şi traduci
 • posibilitatea de a folosi o imagine pentru „Site Offline” – până acum se folosea doar text

Pentru lista întreagă de noutăţi, cu explicaţii şi imagini click aici (în engleză).

Actualizarea la Joomla! 2.5 este relativ simplă pentru cei ce folosesc versiunea 1.5 şi extrem de simplă pentru ce folosesc veriunea 1.7. În cazul trecerii de la Joomla 1.5 la Joomla 2.5, acest lucru se face folosind extensia gratuită jUpgrade, iar în cazul actualizării de la versiunea 1.7 paşii sunt următorii:

 1. back-up la site (inclusiv baza de date)
 2. punerea site-ului „Offline”
 3. în pagina „Extension manager”, se dă click pe „Update” şi apoi pe butonul „Find Updates”
 4. actualizarea disponibilă vă apare pe ecran, o bifaţi şi apoi apăsaţi pe butonul „Update”
 5. se aşteaptă până ce întregul proces este finalizat şi pe acran apare mesajul că nu mai sunt actualizări disponibile
 6. în cazul meu a mai fost nevoie de un „Refresh” pe pagina principală de administrare pentru că iconurile nu mai erau la locul lor

Vă las să descoperiţi singuri detaliile  noii versiuni de Joomla! , cu menţiunea că cei care vor să înveţe să facă siteuri cu Joomla! vor avea în curând câteva surprize plăcute, sper, din partea mea.