Crescătoria de porumbei

Îmi plac porumbeii. Porumbeii sunt acele păsări drăgălaşe cu corpul aerodinamic, căp’şor mic şi oase pneumatice. Porumbeii sunt acele păsări care trăiesc în cuplu,  în care bărbaţii construiesc cuibul şi femeile depun ouă. Îmi plac porumbeii! Când eram mic chiar am mâncat carne de porumbel şi mi-a plăcut. Porumbeii sunt acele păsări care zboară foarte bine şi care se întorc tot timpul acasă folosindu-se de simţul lor de orientare extraordinar. Porumbeii sunt acele păsări pe care le întâlnim şi în Biblie, în povestirile despre Moise, în psalmii lui David, în Botezul din Iordan ş.a. Îmi plac porumbeii. Din păcate porumbeii se găinăţează.

crescatoria de porumbeiSâmbătă am fost cu maşina la spălat. A ieşit aşa de curată de spuneam că-i nouă. Nu mă aşteptam să ţină o veşnicie. Mă aşteptam să o găsesc prăfuită (nu ştiu cum a fost pe la voi, dar la mine a cam bătut vântul duminică). În niciun caz nu mă aşteptam să o găsesc plină de găinaţ de porumbel.  Duminică dimineaţa am ieşit cu soţia la o plimbare şi am trecut prin „parcare”. Toate maşinile erau curate numai a noastră nu. Era plină de găinaţ de porumbei. Domnul de la etajul 1 de lângă blocul unde-mi las maşina este un columbofil împătimit. Creşte porumbei în balcon. Hai că peste gălăgia şi mirosul pe care-l fac pot să trec cu vederea. Dar când le dă drumul afară din balcon… să te ţii bine. Totul este bombardat şi albit în jurul balconului de spui că a venit iarna, nu altceva.

Nu am nimic cu oamenii are cresc diverse animăluţe pe lângă casă. Nu am nimic nici cu cei care au canari ce cântă toată ziua. Nici cu cei care cresc porumbei. Dar cât de pasionat trebuie să fii ca să-i creşti în balcon? Să creşti porumbei la bloc, mi se pare prea de tot. Şi nimeni nu poate să-i spună nimic omului. Un vecin a a avut „îndrăzneala” să-i atragă atenţia anul trecut şi rezultatul a fost că am auzit cele mai tari înjurături din gura bătrânelului. A doua zi pe maşina vecinului erau  multe felii de pâine şi o mulţime de găinaţi de porumbel.

Mă tot întreb ce să fac. Să am şi eu îndrăzneli ca ale veciunului sau să trrec direct la fapte? Dar ce vină au porumbeii în toată afacerea asta? Dacă şi-ar fi putut alege stăpânul, nici ei nu ar fi ales să trăiască la bloc. Dar cu toate astea o măsură trebuie luată. Mă mai gândesc, mai analizez… poate se mută bătrânul de acolo… poate renunţă de bună voie… poate uită să le dea de mâncare şi porumbeii o să-l mănânce….