Upgrade Joomla 1.5 la Joomla 1.6

Înainte de a începe upgrade-ul la Joomla 1.6 găseşte puţin timp să răspunzi la câteva întrebări:

  1. Am nevoie neapărat de Joomla 1.6, având în vedere noutăţile aduse?
  2. Componentele şi modulele folosite au variantă pentru Joomla 1.6?
  3. Mi-am modificat template-ul de la Joomla 1.5 pentru Joomla 1.6?
  4. Serverul îndeplineşte cerinţele minime?
  5. Versiunea mea de Joomla 1.5 este ultima versiune (la momentul scrierii acestui articol 1.5.22)?

Dacă la toate întrebările de mai sus răspunsul este „DA”, atunci ai nevoie de jUpgrade.

Se descarcă jUpgrade şi se instalează în site-ul cu Joomla 1.5. În meniul componente o să apară jUpgrade. Un simplu click şi apoi Start Upgrade. În funcţie de mărimea bazei de date, de conexiunea la internet şi de răbdarea ta, acest upgrade o să dureze ceva timp.

Trecerea de la Joomla 1.5 la Joomla 1.6 cu jUpgrade nu este un upgrade!

Să nu vă mire dacă, după ce jUpgrade şi-a terminat treaba, o să vă apară două linkuri cu Site şi Administrator! Da, această trecere de la Joomla 1.5 la Joomla 1.6 cu ajutorul jUpgrade de fapt instalează versiunea 1.6 de Joomla într-un director şi actualizează baza de date importând tot ceea ce era necesar.

Pţi încerca oricând, nu ai nimic de pierdut, nu se strică nimic. Totuşi, pentru siguranţă, înainte de a face acest lucru faceţi şi un backup al bazei de date şi al site-ului Joomla.

Eu am încercat acest „upgrade” de Joomla 1.5 la Joomla 1.6 şi în ceea ce priveşte articolele, categoriile, utilizatorii şi tot ce ţine strict de Joomla 1.5 au fost cu succes portate în Joomla 1.6. Probleme am avut cu Virtuemart-ul (folosit ca şi catalog, nu ca magazin online) şi cu faptul că în template-ul de Joomla 1.5 aveam ceva „template overrides” dar… şi modificări directe de Joomla. Ei… astea din urmă nu o să fie upgradate de către jUpgrade deoarece Joomla nu este făcut pentru a se modifica singur, de altfel nici nu este recomandată o modificare de Joomla core.

Dacă ai făcut ca mai sus şi ai ajuns în stadiul în care vrei să pui online noul site cu Joomla 1.6 atunci te conectezi la FTP sau file manager din cPanel (ai grijă să bifezi opţiunea cu „show hidden files”) şi copiezi / ştergi tot ce ţine de Joomla 1.5 cu excepţia directorului jUpgrade, deoarece în acest director se găseşte noua ta instalare de Joomla 1.6. După aceasta copiezi tot ce se găseşte în directorul jUpgrade în directorul în care era Joomla 1.5 instalat şi gata. Acum ţi-ai upgradat versinea de Joomla de la Joomla 1.5 la Joomla 1.6

În ceea ce mă priveşte am făcut acest lucru doar ca să testez dacă în acest moment pot să fac aceatsă trecere de la Joomla 1.5 la Joomla 1.6, dar în ceea ce priveşte trecerea propriu-zisă la Joomla 1.6 cred că se va produce undeva pe la sfârşitul verii sau chiar la începutul iernii. De ce? Din obişnuinţă. Din obişnuinţa de a nu folosi produse netestate şi neajunse la o oarecare maturitate, iar în cazul Joomla acest fapt este justificat şi prin numărul mare de extensii ce trebuiesc actualizate pentru noua versiune, Joomla 1.6