Despre magazine online (2)

M-am întâlnit cu un amic acum câteva zile care în loc de salut m-a luat la rost „Ce ai mă cu ăştia care folosesc OpenCart? Ce, tu nu foloseşti Joomla? Şi dacă nu ştii şi Joomla tot moka e pe internet! Şi clienţii tşi ar putea să descarce Joomla de pe internet să-ţi facă singuri siteurile.”

L-am văzut că era destul de afectat şi l-am întrebat dacă a citit tot. „Nu mă, nu am citit. Că m-ai enervat.”

Şi atunci i-am explicat amicului că nu am nimic cu nimeni care foloseşte legal ceva open source. Am ceva doar cu acele persoane care iau un produs open source şi-l vând spunând că este al lor. Atât. Poate că ai făcut un modul, un template, o traducere mai bună, dar atât.

„Lasă-mă măi omule în pace că tu ai pata pusă pe cei care folosesc OpenCart”, continuă amicul. „Ce, tu foloseşti Joomla să faci siteuri şi iei bani pentru asta. Nu înseamnă că vinzi ceva open source?”

Asta m-a iritat puţin, dar m-am calmat repede. I-am explicat foarte clar (şi acest lucru îl ştiu toţi cu cei cu care am colaborat) că eu spun de la bun început cum şi cu ce va fi făcut siteul şi că eu iau bani pentru template, diversele modificări ale CMS-ului în funcţie de necesităţi , pentru introducerea datelor şi atât. Trainingul este gratuit (în cele mai multe cazuri colaboratorii vor să-şi administreze singuri conţinutul). Sunt anumiţi colaboratori care atunci când aud de Joomla sar în sus. Atunci trec pe Drupal. Mai sunt unii care pur şi simplu nu vor ceva „gata făcut” şi atunci se face un nou CMS (dacă este nevoie apelez şi la prieteni).

„Da, da. Tu de fiecare dată ai o explicaţie” spune amicul meu, mă salută şi ne despărţim mai amici decât eram înainte.

După ce am ajuns acasă am căutat în portofoliul lui şi am descoperit că el era unul dintre cei care folosesc OpenCart şi de la el primisem şi eu un email cu ofertă (era chiar cel cu „Am creat cel ma bun soft pentru magazinele online. Este folosit de peste 70.000 de magazine online din lume. Testează şi comandă acum”).

Bineînţeles că nu a schimbat anunţul, nu a schimbat nimic, ba chiar acum primesc zilnic oferta lui pe mail. Sincer spun…mă aşteptam să schimbe ceva după discuţie.