Sfântul Spam

Toată lumea primeşte spam. Eu primesc spam şi-l fac public, să ştie toată lumea. Asta o să fac şi în acest post: o să denunţ un spam. Şi nu e vorba despre orice fel de spam, venit de la cine ştie ce necunoscuţi care vând pastile chinezeşti de viagra, făcute pe vapor. Nu. Este vorba despre spam primit pe mailul de servici de la o biserică al cărei paroh este nimeni altul decât… Miihaiii Mărrrgineanuuuu!

Bine, o să spuneţi despre mine că sunt un păcătos fără scăpare, că mă vor înghiţi flăcările iadului sau cine ştie ce grozăvii. Poate că aveţi dreptat însă trebuie să spun despre biserica ce trimite spam. Nu este normal să primesc spam de la o biserică. Eu nu-mi semnez la biserică pomelnicele cu adresa de email şi la spovedanie preotul nu mi-a cerut niciodată adresa de email, aşa că nu ştiu de unde au adresa mea de email. Oricum, e un lucru inedit şi îmbucurător în acelaşi timp, faptul că bisericile creştin ortodoxe din România au început să aibă siteuri şi mai mult, au început să trimită newslettere. Dar nu aşa. Trimite newsletter credincioşilor din parohie care doresc asta, nu-mi trimite mie care locuiesc în celălalt capăt al oraşului şi care nu am cerut acest lucru.

Ca să revin la newsletter-ul care a dus la scrierea acestui articol, el este foarte bine intenţionat (la fel ca restul spamului) şi doreşte să mă informeze despre „manifestările şi activităţile pe care Parohia … le desfăşoară în perioada următoare”: o pomenire, un curs gratuit de învăţare a colindelor româneşti (curs ce se desfăşoară pe grupe, mare şi mică), acţiuni administrativ gospodăreşti, programul de spovedit / împărtăşit şi… surpriză…. un târg de produse alimentare. Un newsletter dealtfel foarte interesant pentru enoriaşii din parohie. Dar nu mie. Mie cred că mi-a fost trimis de fapt ca să-şi facă reclamă la târgul de alimente, care a devenit un fel de tradiţie în curtea bisericii, târg care ocupă mai bine de 3 sferturi din conţinutul mailului. Deci… biserica începe să trimită spam ca să-şi facă reclamă la târgul ce are loc în curtea bisericii… comerţ în curtea bisericii… Cine vrea să meargă … să meargă.

Data viitoare aştept un spam cu o binecuvântare şi eventual un spam prin care să fiu anunţat că-mi sunt iertate toate păcatele. Doamne ajută!

PS Dacă cumva aţi avut o tentativă de zâmbet în coltul gurii citind acest articol sunteţi obligaţi să vedeţi grozăviile de aici…. să vedeţi şi voi ce înfloritor este comerţul pe internet.